Denne tar deg tilbake til startsiden
   Til startsiden
   Hovedsider:
   Å bli gravid
   Å være gravid
   Å ha barn
   Om siden
   Send mail

 

OBS_1!
Hvis du er deprimert over å ikke bli gravid, bør du snakke åpent om det. Det bedrer sjansen for å bli gravid med prøverørsbefruktning.

OBS_2!
Jo mer man stresser med å bli gravid, jo større er sjansen for at man ikke blir det.

OBS_3!
Ifølge den amerikanske biologen Winnifred B. Cutler gir et aktivt sexliv regelmessig menstruasjon, samtidig som det øker fruktbarheten.

Trening og fødsel.
Det kan lønne seg å trene hvis du er redd for å føde små barn. Forskere ved universitetet i Michigan har nemlig funnet ut at kvinner som trener aktivt flere ganger i uken og dermed oppnår en kaloriforbrenning på ca. 2000 i uken, føder tyngre babyer enn kvinner som ikke trener. Ikke bare føder de tyngre barn; de har også lettere fødsler og følger oftere terminen enn utrente kvinner.

Gravide bør passe på hva slags urter de får i seg:
Som en generell regel bør man aldri ta sterktvirkende urter under svangerskapet. Spesielt skal man vær forsiktig med dem som påvirker livmoren, for eksempel hydrasinurt. Men mange urter kan også være heldige under denne perioden! Milde varianter som mjødurt, kamille, lindeblomster og peppermynte hevdes å hjelpe mot morgenkvalme. Malt kanel og frisk, revet ingefær kan også dempe ubehaget. Bringerbærblader, for eksempel, virker styrkende på livmorens vev og muskler. Hvis en gravid kvinne drikker bringerbærbladte de siste tre månedene av svangerskapet, blir veene lettere. Ha to teskjeer tørkede bringerbærblader i 2 ½ dl kokende vann. La det trekke i fem minutter.

Pass på hva du spiser under svangerskapet.
Smaken på fostervannet variere nemlig med det den gravide spiser. Dermed kan babyen allerede før fødselen utvikle avsmak for enkelte matsorter og smaksretninger, ifølge en kvinnelig amerikansk forsker. Har den gravide en uvilje mot det bitre, kan det for eksempel føre til at man som voksen ikke liker grapefrukt eller kål. Ernæringseksperter råder derfor vordende mødre til å spise mest mulig variert og prøve å unngå underlige matmanier.

Vondt i ryggen.
I takt med at magen vokser, blir man tyngre, og bukmusklene får vanskligere for å holde bekkenet sammen. Det belaster hoftene, og i verste fall får man en smertefull bekkenløsning - som oftest i siste del av graviditeten. Symptomene er sterke smerter og ømhet rundt de overbelastede leddbåndenebak på korsbenet og i hoftepartiet, spesielt hvis man prøver å løfte ting. Problemet kan avhjelpes ved at den gravide plasserer et spesielt elastisk belte rundt hoftene som reduserer smertene slik at hun blir mer mobil.

Hvil deg før fødselen.
Det er ingen grunn til å tråkke deg rundt i gangene når veene har startet. Motsatt av hva man mente tidligere, er hvile like bra som det å gå rundt rett før en fødsel. Du kan like gjerne hvile deg som å gå rundt hvis fødselen er kommet i gang. Om du går eller hviler har ingen innflytelse på hvordan fødselen din forløper. Det fastslår forskere ved Parkland Memorial Hospital i Dallas. Tidligere har det vært vanlig å holde kvinnene i aktivitet de første timene etter at fødselen er kommet i gang. Nettopp fordi det skulle hjelpe mot smerter, fremskynde prosessen og i det hele tatt lette fødselen. Men det holder ikke stikk, og kvinnene kan ha lik godt av å hvile hvis de føler at det passer dem bedre, forklarer de amerikanske forskerne. De er kommet frem til resultatet etter å ha undersøkt over 1000 fødende kvinner. Halvparten hvilte og halvparten gikk rundt da fødselen startet. Det var ingen forskjell på de to gruppen.

Røyking.
Dersom moren røyker i løpet av svangerskapet vil barnet komme ut som nikotinavhengig. Belgiske leger har funnet samme konsentrasjon av cotinin, et avfallsprodukt fra nikotinen, i den nyfødtes urin som hos moren. Ved fødselen blir dessuten babyen plutselig stoff-fri og møtet med verdenen utenfor magen blir enda mer sjokkartet, noe om kan føre til at babyen kan bli vanskelig, grinete og nervøs.

 • Påvirker forplantingssysteme.
 • Gir nedsatt fruktbarhet.
 • Kan føre til komplikasjoner under graviditeten.
 • Kan føre til at man føder altfor tidlig.

  Mors trening gir smarte barn.
  Alle ønsker nok at barna skal vokse opp til å bli dyktige og intelligente. En studie publisert i The Journal of Pedriatrics antydet at kvinner som trente under svangerskapet fødte babyer med høyere IQ enn de som ikke trente. Hvis så er tilfellet vil trening være mer nyttig enn noensinne. For da ligger intelligens i mer enn bare gener og utdannelse.

  Barnet blir klokere av å die.
  Hvis du vil ha et klokt barn med høy intelligens, så er det bare å amme. Det fastslår en undersøkelse av mer enn 1000 spedbarn på New Zealand. Forskerne bak undersøkelsen mener at det skyldes noen spesielle fettsyrer i morsmelken. Fettsyrene stimulerer utviklingen av hjernen, og de finnes ikke i morsmelkerstatning. Det er særlig hvis moren spiser fisk hver dag at morsmelken inneholder mange av de gode fettsyrene.

  5 grunner til å amme:
  For barnet:

 • barnet har mindre risiko for å få allergi.
 • barnet har mindre risiko for å få diaré, meningitt, mellomørebetennelse og diabetes.
 • barnets intelligens stimuleres av stoffer i morsmelken.
  For moren:
 • får lavere blodtrykk og blir mindre utsatt for stress.
 • hun får nedsatt risiko for å utvikle brystkreft eller eggstokkreft.

  Færre graviditeter utenfor livmoren.
  I Uppsala i Sverige har screening etter klamydia halvert antall graviditeter utenfor livmoren. Klamydiainfeksjon gir bland annet økt risiko for graviditet utenfor livmoren.

 •