Denne tar deg tilbake til startsiden
   Til startsiden
   Hovedsider:
   Å bli gravid
   Å være gravid
   Å ha barn
   Om siden
   Send mail

En gang i måneden løsner et egg fra kvinnens eggstokker og føres gjennom egglederen til livmoren. Egget er befruktningsdyktig bare ca. et døgn. Sædutløsningen hos mannen inneholder 2-300 millioner sædceller. Ved samleie med utløsning av sædvæske i skjeden rundt kvinnens eggløsning, kan sædcellene komme i kontakt med et egg og befrukte dette. Det er nok at en eneste spermie når det modne egget i egglederen for at befruktningen skal finne sted. Sædceller som har nådd opp i egglederen kan leve i noen døgn og vente på et egg som løsner flere dager etter samleiet. Et egg som befruktes fester seg i livmorens slimhinne og utvikles videre til et foster.

De fire mulighetene.

De finnes fire metoder til å finne ut når man har eggløsning. Temperaturmetoden, sekretmetoden, livmortappmetoden og rytme- eller almanakkmetoden.

Temperaturmetoden.

Baserer seg på at kroppstemperaturen stiger - under, eller rett etter, eggløsningen. Ved å måle temperaturen hver dag vil du kunne finne ut når du har eggløsning. Gjør slik: mål tempen hver morgen med en gang du våkner og noter tallet. Når tempen er på sitt laveste har du eggløsning.
Se skjema

Sekretmetoden.

Baserer seg på at sekretet forandrer seg gjennom hele menstruasjonssyklusen. Etter menstruasjonen ser du som regel ikke noe sekret, og underlivet kjennes tørt. Deretter forandres følelsen av tørrhet til fuktighet. Dette betyr at østrogenet begynner å øke i kroppen, og det nærmer seg eggløsning. Ved å følge med på utfloden vil du kunne finne ut om det er en eggløsning i anmarsj. Gjør slik: iaktta ditt undertøy noen ganger om dagen, f.eks etter dobesøk. Ser du noe sekret? Er du tørr eller fuktig? Hvordan er konsistensen? Fargen? Elastisiteten? Merk deg iakttagelsene (kryss av på skjema) Eggløsningen skjer siste dag med fruktbart sekret. Fruktbart sekret kjennes vått og glatt. Er tynt og vannete, klart eller litt hvitt. (Kan minne om rå eggehvite). Sekretet kan av og til strekkes ut til elastiske tråder og lukter søtere enn ufruktbart sekret. Ufruktbart sekret er tjukt og klebrig. Det er ugjennomsiktig og går i stykker dersom du forsøker å strekke det ut.
Se skjema

Livmortappmetoden.

Baserer seg på at livmortappen forandrer seg under menstruasjonssyklusen. Gjør slik: undersøk livmortappen en gang om dagen (helst ved samme tidspunkt og i samme stilling). Noter ned fakta om konsistens, åpning og beliggenhet på skjemaet. Når du er fruktbar går livmortappen opp 2-3 cm i vagina. Den er myk og kjennes ut som leppene. Livmormunnen åpner seg og når du er på ditt mest fruktbare kan du av og til få en fingertupp inn i åpningen, som er glatt og fuktig. Når du er ufruktbar går livmortappen ned i vagina. Den er hard og fast og kjennes ut som nesetippen din. Livmormunnen er lukket og kjennes ut som en liten grop - tørr og ujevn.
Se skjema

Rytme- eller almanakkmetoden.

Baserer seg på at eggløsningen som regel skjer 14 dager før menstruasjonen, uansett om syklusen din er 25 eller 35 dager. Egget lever i ca. et døgn (NB! ettersom man kan ha ytterligere eggløsning, bør man regne med at man også er fruktbar i tre dager etter eggløsningen). Sædcellenes livslengde kan strekke seg fra 3-5 døgn. Ved å benytte seg av tabellen vil man kunne finne ut når eggløsningen skjer og når det er mulighet for at det blir barn. Menstuasjonssyklusen regnes fra første dag i din siste menstruasjon, til første dag i den neste menstruasjonen)
Se skjema

BabyGuiden
DoktorOnline
SnartGravid
BarniMagen
Flere linker