Denne tar deg tilbake til startsiden
   Til startsiden
   Hovedsider:
   Å bli gravid
   Å være gravid
   Å ha barn
   Om siden
   Send mail

Et svangerskap varer i 40(+/-) uker og i løpet av den tiden er det masse som skal sjekkes og følges med på.

Det er like vanlig å gå til lege og jordmor som det er å gå til kun lege eller kun jordmor. Hver person må gjøre det som føles riktig for seg. Det er også viktig at man føler seg vel hos legen/jordmoren. Dersom kjemien ikke stemmer bør man bytte - det er snakk om endel lege-/jordmortimer i løpet av svangerskapets 40(+/-) uker.

Det vanligste er å komme til legen for den første kontrollen i uke 8-12, alt ettersom om det er førstegangsfødende eller flergangsfødende. Så blir det legetimer hver 4.uke frem til man er i uke 28-32. Deretter kommer man annenhver uke frem til uke 36. De siste ukene av svangerskapet følges opp med ukentlige timer. Går man på overtid kan legen/jordmoren ville ha inn den gravide oftere. Noen leger velger hver tredje dag, mens andre tar oftere/sjeldnere.

Ta en titt på hvordan helsekortet er utformet.

Har du tips til hva som bør være med? Send en mail til tips@ventenett.f2s.com

Temaer under svangerskapeskontrollen:

Uke 8-12

  • Skrive helsejournal, fastsette termindato, ta obligatoriske prøver, snakke om kosthold, plager, røyking/alkohol, mosjon/hvile, arbeidssituasjon, samliv og tidligere svangerskap. Dele ut brosjyrer, tilby kurs, ultralyd og bestille fødeplass. Legebesøk med gynekologisk undersøkelse.

    Uke 16-24

  • Sjekke fosterliv, forklare fosterutvikling, fastslå jerndosering, ta obligatoriske prøver, sjekke åreknuter.

    Uke 23-24

  • Henvise til sjekk ved svangerskapsdiabetes, obligatoriske prøver og fosterlyd, snakke om permisjonsregler, farskaps- og foreldrerett, foreldreforberedelse og når sykehuset skal kontaktes.

    Uke 34-38

  • Obligatoriske prøver og fosterlyd, snakke om fødsel, smertelindring, amming, ønskeliste for fødselen og hva du skal ha med til sykehuset.

    Uke 38-40

  • Obligatoriske prøver og fosterlyd, snakke om barsel og barseltiden, prevensjon, seksukers kontroll etter fødsel og hjemmebesøk av jordmor og helsesøster.

    Uke 41

  • Ta prøver, sjekke fosterlyd og bestille time til overtidskontroll.

  • Prøver som tas:

    Kun første gang:

    Blodtype og rhesusfaktor:

  • En blodprøve som tas for å fastslå blodtype og rhesusfaktor. Er mor Rhesus-negativ tas det en ny blodprøve i uke 32 og 36. Om mor tilhører denne gruppen samtidig som barnet er Rhesus-positiv kan mor danne antistoffer mot barnets blod.

    Serumferritin:

  • Blodprøve som tas for å sjekke jernstatus, dvs. at du har bra nok jernlager.

    Syfilistest:

  • Testen gjøres selv om sykdommen er svært sjelden blant norske kvinner.

    Rubella:

  • Sjekker om du har hatt røde hunder. En gravid som ikke har hatt sykdommen, bør ikke utsettes for smitte. Fosteret kan ta skade. I dag vaksineres alle i Norge mot røde hunder mens de er små - dette vil stå avkrysset på helsekortet.

    Toxoplasmose:

  • Et virus som gravide skal unngå førstegangssmitte av. Smittefaren er størst ved utenlandsbesøk, men husk også hjemme å vaske grønnsakene godt - og spis ikke rå mat. Viruset kan overføres via dyrs avføring.

    Cytologisk prøve:

  • (Kreftprøve) tas fra livmorhalsen ved gynekologisk undersøkelse. Kan føre til småblødninger fra stedet der prøven ble tatt. Man kan be om at denne prøven i stedet blir tatt ved seksukerskontrollen.

    HIV-test:

  • Testen er frivillig.

    Hepatitt:

  • For å sjekke smittsom gulsott (leverbetennelse). Tas kun av ikke-nordiske kvinner og av de som har ikke-nordiske samboere.

    To eller flere ganger:

    Bakteriologisk prøve:

  • Tas i forbindelse med gynekologisk undersøkelse for å sjekke om du har infeksjoner som clamydia eller gonore. I så fall får du anti-biotikabehandling.

    HB-prøve:

  • Blodprøve som sjekker om de røde blodlegemene inneholder tilstrekkelige mengder hemoglobin - dvs. om de røde blodlegemenes oksygen-bindende kapasitet er intakt.

    Hver gang:

    Urinprøve:

  • Undersøke protein (med tanke på svangerskapsforgiftning) og sukkerinnhold ( i tilfelle svangerskapsdiabetes). Sjekke om du har urinveisinfeksjon.
      De ulike tegnene og betydningen av de:
      - A står for albumin/proteiner - når det gjelder proteiner i urinen, bør dette ses i sammenheng med evt. høyt blodtrykk. Har du ikke det, kan man forholde seg rolig inntil videre.
      - S står for sukker - noe man kan få mot slutten av svangerskapet, spes. hvis man har spist noe søtt på kvelden før prøven tas. (Neste gang du skal ta urinprøve bør du la være å spise søtt på forhånd).
      - B står for blod - noe man kan få i urinen ved urinveisinfeksjon. Når det gjelder litt blodspor, kan det også komme fra utfloden. Typisk for slutten av svangerskapet, hvor livmorhalsen modnes og utflodmengden økes, gjerne noe blodtilblandet.
      - K står for ketoner - noe man ofte får i urinen hvis man spiser litt for lite og man begynner på fettforbrenning i fravær av glukose. Da lukter det også ofte aceton av ånden. Ved diabetes dannes det store mengder ketoner, men da har man vanligvis også andre symptomer på sukkersyke også, slikt som ekstrem tørste, slapphet, hodepine, og selvfølgelig sukker i urinen.
      - L står for leukocytter/hvite blodlegemer - noe man ofte får hvis man får blandet litt utflod med urinen. Dette er vanlig. Ved neste kontroll bør du vaske deg godt på forhånd og ta en midtstråleprøve).

    Blodtrykk:

  • For å kontrollere kroppens funksjoner og eventuellt kartlegge tegn på svangerskapsforgiftning.

    Vekt:

  • For å passe på at du har det bra! En vektøkning på 12-15 kilo er forventet.
      Slik er kiloene fordelt (eks. vekt):
      - 3,5 kilo barn
      - 0,5 kilo morkake
      - 1,5 liter fostervann
      - 1,0 kilo livmor
      - 1,8 liter mer blod
      - 1,0 kilo ekstra bryst
      - 4,0 liter vann

    SymfyseFundusmåling (SF-mål):

  • Det legges et målebånd fra benet foran i bekken til toppen av livmoren for å sjekke at livmoren vokser som den skal. Gjøres fra 2. kontroll. Dette er også en sjekk på at barnet vokser inne i magen.
  •  
    Disse sidene er ikke laget som oppslagsverk og kan ikke erstatte et besøk til lege!